keskiviikko 23. heinäkuuta 2008

The Maltese islands

Nyt siis tulossa se lupailemani Maltaguide, joten jollei lomailu keskellä Välimerta ole luvassa tai muuten vain kiinnosta, voit töykeän raa'asti skipata koko tekstin sen suuremmitta tunnon tuskitta!
Itse siis asustin melko suuressa kaupungissa nimeltä Sliema, joka on aivan St. Juliansin, menoltaan rikkaimman kaupungin, kupeessa.

Kuva on St. Juliansin rantakadulta, yhdestä kuvatuimmista kohdista. Eikä ihme, venesatama on hullun kaunis etenkin iltaisin!

Ensiksikin,
Malta on pieni saarirypäs. Pyydän kiinnittämään huomiota äärimmäisen tarkkaan sanaan pieni. En puhu nyt mistään kuin Suomi maailmankartalla-pienuudesta vain oikeasta kääpiö minimöllöttäjästä keskellä Välimerta. Plänttihän on pisimmillään 27 km pitkä (vähän kuin Helsingistä Espooseen) ja 14 km leveä! Pienuuden voi ottaa positiivisena tai negatiivisena, mutta ainakin minulla säilyi turvallinen ja kotoisa tunne koko matkan ajan, koska tiesin missä olin enkä pelännyt eksyväni. Malta koostuu monista saarista, joista asutut ovat pääsaari Malta sekä Gozo ja Comino, joissa molemmissa kävin ottamassa aurinkoa ja nauttimassa kauniista maisemista. Varsinkin Cominoa suosittelen, mikäli laguunit ja oma rauha kiinnostavat.

Kuva venematkalta Cominolle.

Ruoka & ravintolat
Valitettavasti en hirveästi päässyt tutustumaan perinteiseen maltalaiseen ruokaan, sillä söimme aina hotellissa (Hotel Metropol, melko hyvä halpishotelli hyvällä sijainnilla). Ja ne kerrat kun söimme ulkona, ahtauduimme totta kai Mäkki- tai Pizza Hut-mätöllä. Mutta monia houkuttelevan näköisiä ravintoloita rannan tuntumasta kuitenkin löytyy, varsinkin venesataman vieressä oli erittäin lupaavan oloisia yksilöitä.

Rannat
Maltalla nautitaan perinteisestä etelän lomakohteiden rantakulttuurista. Golden Bay on saaren isoin ranta, mutta silti senkin kuvailussa voisi käyttää jo tutuksi tullutta ilmaisua pieni. Rannalta ei löydy suihkuja, joka on erittäin kehno seikka sillä tulikuuman hiekkarannan, aurinkorasvan, hien ja meriveden yhdistelmä ei ole hirveän houkutteleva..

Golden Bay sijaitsee Maltan saaren lounaisosassa.

Yöelämä & baarit
Yöelämä on Maltalla erittäin vilkasta! St. Julianssin baarikadulta kuului pauke seitsemänä päivänä viikossa ilta kymmenestä aamu kuuteen. Baareissa saattoi törmätä myös todella nuoriin bilettäjiin, sillä alkoholin myynti ym. ikärajathan ovat Maltalla poikkeuksellisessa kuudessatoista ikävuodessa.

Ihmiset
Saarennypykällä on todella kansainvälinen meininki ja paljon myös nuoria kielikurssilaisia. Varkaista ym. vaaroista varoiteltiin todella paljon, mutta itse emme onneksi törmänneet mihinkään fiiliksen laskijoihin.

Ostokset
Ah, vihdoin päästiin tähän kohtaan! Kiinnostaako jota kuta oikeasti nuo muutkin seikat?
No, shoppailuolosuhteethan ovat kyseisessä saarivaltiossa mahdottoman hurmaavat! Löytyy Topshoppia, Bershkaa (joka oli kyllä mulle ainakin pienoinen pettymys) ja muita kansainvälisiä ketjukauppoja höystettynä parilla italialaisella timantilla, kuten Terranovalla ja Calliopella.

Topshopista mukaan lähti ihana merimieshenkinen toppi, josta lupaan kyllä hehkuttaa!

Nämä St. Julianssin ostoskeskukessa sijaitsevat lompakon keventäjät olivat suuria, kohtuuhintaisia puoteja, joista tuli kahmittua mukaan vaikka mitä! Ja vielä kun nuo järkyttävän kokoiset alejulisteet puhuvat täyttä totta, voitte kuvitella että suomityttöjen hymyt oli herkässä.

Nähtävyydet
Käytännössä nähtävyyksiä ei ole lähes yhtään. Ympäröiviä saaria kannattaa käydä ihastelemassa ja ihan vaan siitä luonnon vehreydestä nauttia. Me kävimme myös Maltan saarelta löytyvässä Mdina-rauniokaupungissa, joka kertoi paljon Maltan historiasta, mutta oli valitettavasti tehty vähän tylsähköön muotoon.

Mdinan pääportti. Hitto vie tuolla oli muuten kuuma sinä 35-asteisena päivänä! Aurinko porotti pilvettömältä taivaalta ja kaiken lisäksi tuntui etteivät kaupat olleet kuulleetkaan ihmeaineesta nimeltä vesi.

Pääkaupunki Valletta on totta kai myös käymisen arvoinen, vaikkakin itse olin kyllä vähän pettynyt pienen kaupungin hiljaisiin katuihin ja minimalistisiin olosuhteisiin, sekä heikkoon shoppaustarjontaan. Sliema on shoppailuparatiiseista kaikein kunkuin!

Tässä lienee kaikki perustieto mitä pystyn teille heittämään. Toki kysymyksiin vastaan todella mielelläni. Kolme viikkoa noin pienessä paikassa on kuitenkin niin paljon, että koen että osaan kertoakin jostain jotain!

Missä te olette lomailleet kesän aikana?

6 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Tosi kiva postaus,haluaisin itsekin joskus päästä tuonne käymään :)

Becka kirjoitti...

Lilya: Kiitos, suosittelen kyllä lämpimästi! Tosin kolme viikkoa pelkän lomailun merkeissä voisi olla liikaa. Luulempa että viikko tuon kokoisella pikku paikalla olisi juuri sopiva (:

Kaisa kirjoitti...

Voi kun kuulostaa tutulta! :) Itse olen viela taalla saarella ja todella monet noista paikoista olen jo kerennyt katsastaa. Asun St. Julianssissa ja Terranova ja Calliope ovat juuri ne kulutetuimmat kaupat! :) Ostoskeskus on aivan houkuttelevan lahella.

Becka kirjoitti...

Kk: Oi ihana kuulla terkkuja suoraa saarelta! Onko kelit yhtä mahtavat kun meilläkin oli? (: Ja hei jos et oo vielä tsekannu Thingsiä ja Claire's:ia niin suosittelen, ne on nam!

Kaisa kirjoitti...

Golden bay oli minullekin kyllä pettymys. Pitkä, uuvuttava bussimatka ja ranta ei sitten ollutkaan mikään ihmeellinen. Valletta ei myöskään tehnyt suurta vaikutusta ja Sliema on minustakin ehdottomasti parempi shoppauspaikka. Thingsiä itse asiassa etsittiin aika pitkään ja onneksi se löytyi vihdoin. Claire's löytyi vähän helpommalla :)

Säät tosiaan olivat aivan mahtavat, liiankin mahtavat välillä. Alku päivinä kuumuus tuntui kauhistuttavalta! Tänään tosi aikaisin aamulla palasin Suomeen ja heti tuli ikävä Maltan lämpimiä iltoja!

Slieman ja St. Juliansin välillä on muuten ihan maailman parhain jätskipaikka (en muuten yleensä edes hirveästi välitä jäätelöstä)! Kinder jäätelö oli aika namm.

Becka kirjoitti...

Kk: Ihana kuulla vähän Maltakuulumisia (:
Yksi ihana kauppa, mistä en muuten itse ainakaan tainnut mainita oli se Bull and Bear, tuliko käytyä?
Ja mitä hittoa, missasinko mä nyt kokonaan täydellisen makuelämyksen koska en ainakaan tietääkseni saanut maisteltua Kinderiä?!